Свържете се с нас
0887454424

Меню
Меню
Поддръжка на водата в басейна

11.02.2022 11:18:15

Поддръжка на водата в басейна

Къпещите се, вятърът, както и дъждът внасят във водата на басейна прах и замърсители, които влошават качествата на водата и стават храна за бактериите и водораслите. Филтрацията помага да се елиминира голяма част от праха, който попада в басейна, прави водата чиста и прозрачна, затова едно от основните изисквания е целия обем на водата да се филтрира поне 3-4 пъти на денонощие.

ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВОДАТА

Дори, когато водата е чиста и прозрачна, в нея все още може да има вируси и бактерии, които разпространяват болести и зарази. Това именно, е причината за необходимостта от дезинфекция. Когато към водата се добави хлор, част от него реагира със замърсителите и част остава в басейна под формата на остатъчен хлор, който е готов да реагира срещу нови замърсители, внесени от къпещите се, вятъра и т.н. Този хлор се нарича свободен остатъчен хлор. За да се осигури достатъчно ниво на дезинфекция, нивото на свободния остатъчен хлор във водата трябва да се поддържа в границите 1-1,5 гр/куб.  м.  вода. Необходимостта от добавянето на хлор варира в зависимост от температурата, слънчевата светлина и броя на къпещите се.

Ето защо е необходимо да се измерва нивото на хлора ежедневно с помощта на тестер за хлор и Ph.

ОБЕМ НА БАСЕЙНА

Преди да започнете третирането на вашия басейн, трябва точно да знаете неговия капацитет. Това ще ви даде точна представа за количествата химикали, които трябва да добавяте.

Квадратен или правоъгълен

Дълж.(м) х Шир.(м) х Средна дълбоч.(м) = Обем на басейна(куб. м.)

 

Овален

Дълж.(м) х Шир.(м) х 0,89 х Средна дълбоч.(м) = Обем на басейна(куб. м.)

 

Кръгъл

Дълж.(м) х Шир.(м) х 0,78 х Средна дълбоч.(м) = Обем на басейна(куб. м.)

 

ТРЕТИРАНЕ НА ВОДАТА

За да имате кристално чиста и дезинфекцирана вода, препоръчваме следното третиране:

Първоначално третиране

Извършете шоково третиране с CTX200/GR доза 15гр/куб. м. или CTX300 доза 10гр/куб. м. като го добавите директно в скимерите или компенсаторния резервоар на вашия басейн. Ако басейнът е облицован с фолио – разтворете препарата в кофа и след това го изсипете в басейна. За да бъде завършено първоначалното третиране, добавете препарат против водорасли CTX60 (2л./100 куб. м.)

Поддържащо третиране

Най-лесният начин за поддръжка на водата е с помощта на стабилизирани 90%- хлорни таблетки CTX370 (1табл./20 куб. м. седмично). Таблетките се поставят ш скимерите или в кошче за хлор. Периодично се проверява състоянието на таблетките и се заменят след като се разтворят напълно. Ако използвате CTX370, поне веднъж седмично трябва да добавяте алгицид CTX60 (0,5л./ 100 куб. м.)

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

 1. Никога не смесвайте продуктите. Прибавете към водата в басейна първо единия, а след това и другия продукт. По този начин избягвате евентуална реакция между тях.
 2. Когато разтваряте определен продукт в даден съд, първо напълнете съда с вода и после прибавете химикала никога обратното.
 3. Съхранявайте химикалите добре затворени, в сухи и защитени от топлина помещения, далеч от деца.
 4. В случай на контакт с очите, изплакнете незабавно с много вода и потърсете медицинска помощ.
 5. Избягвайте контакт на химикалите за басейна с други концентрирани химически продукти.

ПУСКАНЕ НА БАСЕЙНА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ

В началото на сезона, басейнът трябва да бъде пуснат в експлоатация, при което е важно да се следват определени процедури, за да бъдат избегнати проблеми по време на активния сезон.

А именно:

 1. Уверете се, че оборудването на вашия басейн (помпа, филтър и т.н.) функционира правилно.
 2. Ако е необходимо изпразнете басейна и почистете стените и дъното с CTX51 (антикалций). Тази процедура трябва да бъде извършена поп време, когато слънчевата светлина е слаба, за да останат стените и дъното влажни. След като навлажните повърхността, оставете продуктът да действа в продължение на 30мин.
 3. След като почистите стените и дъното, напълнете басейна с вода.
 4. Извършете шоково третиране с CTX200/GR доза 15гр/куб. м. или CTX300 доза 10гр/куб. м. като го добавите директно в скимерите или компенсаторния резервоар на вашия басейн. Ако вашия басейн се пълни за повече от един ден, се препоръчва пропорционално добавяне на препаратите, за да се избегне развитието на водорасли.
 5. Проверете нивото на Ph в басейна и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6 с помощта на CTX10 (Ph-) или CTX20 (Ph+).
 6. Приложете Програмата за поддържане на водата (следва).

ПРОГРАМА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ВОДАТА

Тайната за поддържане на водата във басейна в перфектно състояние е в прилагането на превантивни мерки.

Ежедневно:

 1. Измервайте нивото на Ph на водата и ако е необходимо, го регулирайте в границите 7,2-7,6.
 2. Измервайте нивото на свободния остатъчен хлор във водата, като го поддържате в границите 1-1,5 гр/куб. м.
 3. Почиствайте басейна от механични замърсители (листа, насекоми, пясък и др.)

Ежеседмично:

 1. Почиствайте кошничката на скимерите.
 2. Когато доливате нова вода, веднага след това измерете нивото на хлор и Ph и ги регулирайте, ако е необходимо.
 3. При валежи увеличавайте нивата на хлора и алгицида.

ЗАЗИМЯВАНЕ НА БАСЕЙНА

Когато активният сезон приключи, продължете програмата за поддържане на водата, докато температурата на водата падне под 15 градуса (Целзий). Това е моментът, когато басейнът трябва да бъде зазимен.

 1. Почистете добре басейна с помощта на подочистачката.
 2. Проверете нивото на Ph в басейна и ако е необходимо, го регулирайте в границите 7,2-7,6.
 3. Извършете шоково третиране с CTX200/GR доза 15гр/куб. м.
 4. Оставете филтрацията включена.
 5. На другия ден добавете CTX550 – препарат за зазимяване (доза 5л/100куб. м.)
 6. Оставете филтрацията включена за още 8 часа, за да се разпредели равномерно продукта.
 7. На следващия ден, изсипете във филтъра CTX55, оставете препарата да действа в продължение на няколко часа при спряна филтрация. След това задължително направете промивка на филтъра.
 8. По периметъра на басейна инсталирайте флотадори, за да го предпазите от леда. Ако басейнът е със скимери в тях също се слагат флотадори (специално пригодени за това). В места с по-мек климат, оставете нормално ниво на водата и включвайте филтрацията периодично (1-2 пъти на месец за по 8 часа)
 9. Повторете третирането с CTX550 – препарат за зазимяване (доза 5л/100куб. м.)

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВОДОРАСЛИ

Водораслите са едноклетъчни организми, които се развиват и размножават много бързо във водата, особено при по-висока температура. Спорите на водораслите се внасят във водата от вятъра, дъжда и т.н. За да се предотврати тяхното развитие, освен дезинфектант трябва да се използва и алгицид CTX60

Ph

 Ph –то на водата показва нивото на нейната киселинност или алкалност. Във водата на      плувните басейни, нивото на Ph трябва да все поддържа в границите 7,2-7,6. В тези граници системата работи оптимално. Също така това е най-доброто Ph за очите и кожата на плуващите.

За да запазите Ph-то в тезо граници, проверявайте неговото ниво всеки ден с помощта на тестер и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6 с помощта на CTX10 (Ph-) или CTX20 (Ph+).

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Басейни

Басейни

Поддръжка на водата в басейна

Поддръжка на водата в басейна

Къпещите се, вятърът, както и дъждът внасят във водата на басейна прах и замърсители, които влошават качествата на водата и стават храна за бактериите и во Къпещите се, вятърът, както и дъждът внасят във водата на басейна прах и замърсители, които влошават качествата на водата и стават храна за бактериите и во 2022-02-11T11:20:25+02:00 Поддръжка на водата в басейна

<p>Къпещите се, вятърът, както и дъждът внасят във водата на басейна прах и замърсители, които влошават качествата на водата и стават храна за бактериите и водораслите. Филтрацията помага да се елиминира голяма част от праха, който попада в басейна, прави водата чиста и прозрачна, затова едно от основните изисквания е целия обем на водата да се филтрира поне 3-4 пъти на денонощие.</p> <p>ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВОДАТА</p> <p>Дори, когато водата е чиста и прозрачна, в нея все още може да има вируси и бактерии, които разпространяват болести и зарази. Това именно, е причината за необходимостта от дезинфекция. Когато към водата се добави хлор, част от него реагира със замърсителите и част остава в басейна под формата на остатъчен хлор, който е готов да реагира срещу нови замърсители, внесени от къпещите се, вятъра и т.н. Този хлор се нарича свободен остатъчен хлор. За да се осигури достатъчно ниво на дезинфекция, нивото на свободния остатъчен хлор във водата трябва да се поддържа в границите 1-1,5 гр/куб.&nbsp; м.&nbsp; вода. Необходимостта от добавянето на хлор варира в зависимост от температурата, слънчевата светлина и броя на къпещите се.</p> <p>Ето защо е необходимо да се измерва нивото на хлора ежедневно с помощта на тестер за хлор и Ph.</p> <p>ОБЕМ НА БАСЕЙНА</p> <p>Преди да започнете третирането на вашия басейн, трябва точно да знаете неговия капацитет. Това ще ви даде точна представа за количествата химикали, които трябва да добавяте.</p> <p>Квадратен или правоъгълен</p> <p>Дълж.(м) х Шир.(м) х Средна дълбоч.(м) = Обем на басейна(куб. м.)</p> <p>&nbsp;</p> <p>Овален</p> <p>Дълж.(м) х Шир.(м) х 0,89 х Средна дълбоч.(м) = Обем на басейна(куб. м.)</p> <p>&nbsp;</p> <p>Кръгъл</p> <p>Дълж.(м) х Шир.(м) х 0,78 х Средна дълбоч.(м) = Обем на басейна(куб. м.)</p> <p>&nbsp;</p> <p>ТРЕТИРАНЕ НА ВОДАТА</p> <p>За да имате кристално чиста и дезинфекцирана вода, препоръчваме следното третиране:</p> <p>Първоначално третиране</p> <p>Извършете шоково третиране с CTX200/GR доза 15гр/куб. м. или CTX300 доза 10гр/куб. м. като го добавите директно в скимерите или компенсаторния резервоар на вашия басейн. Ако басейнът е облицован с фолио &ndash; разтворете препарата в кофа и след това го изсипете в басейна. За да бъде завършено първоначалното третиране, добавете препарат против водорасли CTX60 (2л./100 куб. м.)</p> <p>Поддържащо третиране</p> <p>Най-лесният начин за поддръжка на водата е с помощта на стабилизирани 90%- хлорни таблетки CTX370 (1табл./20 куб. м. седмично). Таблетките се поставят ш скимерите или в кошче за хлор. Периодично се проверява състоянието на таблетките и се заменят след като се разтворят напълно. Ако използвате CTX370, поне веднъж седмично трябва да добавяте алгицид CTX60 (0,5л./ 100 куб. м.)</p> <p>ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ</p> <ol> <li>Никога не смесвайте продуктите. Прибавете към водата в басейна първо единия, а след това и другия продукт. По този начин избягвате евентуална реакция между тях.</li> <li>Когато разтваряте определен продукт в даден съд, първо напълнете съда с вода и после прибавете химикала никога обратното.</li> <li>Съхранявайте химикалите добре затворени, в сухи и защитени от топлина помещения, далеч от деца.</li> <li>В случай на контакт с очите, изплакнете незабавно с много вода и потърсете медицинска помощ.</li> <li>Избягвайте контакт на химикалите за басейна с други концентрирани химически продукти.</li> </ol> <p>ПУСКАНЕ НА БАСЕЙНА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ</p> <p>В началото на сезона, басейнът трябва да бъде пуснат в експлоатация, при което е важно да се следват определени процедури, за да бъдат избегнати проблеми по време на активния сезон.</p> <p>А именно:</p> <ol> <li>Уверете се, че оборудването на вашия басейн (помпа, филтър и т.н.) функционира правилно.</li> <li>Ако е необходимо изпразнете басейна и почистете стените и дъното с CTX51 (антикалций). Тази процедура трябва да бъде извършена поп време, когато слънчевата светлина е слаба, за да останат стените и дъното влажни. След като навлажните повърхността, оставете продуктът да действа в продължение на 30мин.</li> <li>След като почистите стените и дъното, напълнете басейна с вода.</li> <li>Извършете шоково третиране с CTX200/GR доза 15гр/куб. м. или CTX300 доза 10гр/куб. м. като го добавите директно в скимерите или компенсаторния резервоар на вашия басейн. Ако вашия басейн се пълни за повече от един ден, се препоръчва пропорционално добавяне на препаратите, за да се избегне развитието на водорасли.</li> <li>Проверете нивото на Ph в басейна и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6 с помощта на CTX10 (Ph-) или CTX20 (Ph+).</li> <li>Приложете Програмата за поддържане на водата (следва).</li> </ol> <p>ПРОГРАМА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ВОДАТА</p> <p>Тайната за поддържане на водата във басейна в перфектно състояние е в прилагането на превантивни мерки.</p> <p><u>Ежедневно:</u></p> <ol> <li>Измервайте нивото на Ph на водата и ако е необходимо, го регулирайте в границите 7,2-7,6.</li> <li>Измервайте нивото на свободния остатъчен хлор във водата, като го поддържате в границите 1-1,5 гр/куб. м.</li> <li>Почиствайте басейна от механични замърсители (листа, насекоми, пясък и др.)</li> </ol> <p>Ежеседмично:</p> <ol> <li>Почиствайте кошничката на скимерите.</li> <li>Когато доливате нова вода, веднага след това измерете нивото на хлор и Ph и ги регулирайте, ако е необходимо.</li> <li>При валежи увеличавайте нивата на хлора и алгицида.</li> </ol> <p>ЗАЗИМЯВАНЕ НА БАСЕЙНА</p> <p>Когато активният сезон приключи, продължете програмата за поддържане на водата, докато температурата на водата падне под 15 градуса (Целзий). Това е моментът, когато басейнът трябва да бъде зазимен.</p> <ol> <li>Почистете добре басейна с помощта на подочистачката.</li> <li>Проверете нивото на Ph в басейна и ако е необходимо, го регулирайте в границите 7,2-7,6.</li> <li>Извършете шоково третиране с CTX200/GR доза 15гр/куб. м.</li> <li>Оставете филтрацията включена.</li> <li>На другия ден добавете CTX550 &ndash; препарат за зазимяване (доза 5л/100куб. м.)</li> <li>Оставете филтрацията включена за още 8 часа, за да се разпредели равномерно продукта.</li> <li>На следващия ден, изсипете във филтъра CTX55, оставете препарата да действа в продължение на няколко часа при спряна филтрация. След това задължително направете промивка на филтъра.</li> <li>По периметъра на басейна инсталирайте флотадори, за да го предпазите от леда. Ако басейнът е със скимери в тях също се слагат флотадори (специално пригодени за това). В места с по-мек климат, оставете нормално ниво на водата и включвайте филтрацията периодично (1-2 пъти на месец за по 8 часа)</li> <li>Повторете третирането с CTX550 &ndash; препарат за зазимяване (доза 5л/100куб. м.)</li> </ol> <p>ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВОДОРАСЛИ</p> <p>Водораслите са едноклетъчни организми, които се развиват и размножават много бързо във водата, особено при по-висока температура. Спорите на водораслите се внасят във водата от вятъра, дъжда и т.н. За да се предотврати тяхното развитие, освен дезинфектант трябва да се използва и алгицид CTX60</p> <p>Ph</p> <p><span>&nbsp;</span>Ph &ndash;то на водата показва нивото на нейната киселинност или алкалност. Във водата на&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; плувните басейни, нивото на Ph трябва да все поддържа в границите 7,2-7,6. В тези граници системата работи оптимално. Също така това е най-доброто Ph за очите и кожата на плуващите.</p> <p>За да запазите Ph-то в тезо граници, проверявайте неговото ниво всеки ден с помощта на тестер и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6 с помощта на CTX10 (Ph-) или CTX20 (Ph+).</p>

Сравнение на продукти